Callaway släpper ny men ändå gammal modell?

Dålig fantasi eller en vinnande look?

Det känns som att varje år Callaway släpper en ny serie så har cavityn fått en annan form och en annan färg, thats it. Vid adressering ser modellerna näst intill identiska ut. Mellan vissa år har även skillnaden i prestanda varit minimal. Går vi tillbaka till 1998 hittar vi den legendariska Callaway X-12 som tog världen med storm. År 2000 släppte Callaway X-14 Steelhead vars namn har hittat tillbaka till idag, 16 år senare. Skillnaden var minimal och ändå lyckades Callaway år på år sälja järn så in i bomben. Callaway-effekten var som Apple är idag. När Apple släpper en ny Iphone vill ha den, men det är knappt någon skillnad mot föregångaren. Har man kommit dit har man lyckats som företag.

Men alla sagor har ett slut.

För några år sedan började andra märken visa framfötterna och Callaway var inte det hetaste längre. Callaway har alltid varit förknippade med längd, och köparna gillar längd. Då tittar ett företag vid namn Taylor Made fram och börjar inkräkta på Callaways territorium gällande längd. Det märktes att TM hade lyckats konvertera flera Callaway anhängare till deras religion och syn på livet. Med hjälp av nya trogna kunder lyckades TM omsätta multum och tog tänket att designa klubbor till nya nivåer. Det slutade med att de andra märkena var tvungna att följa efter så gott de bara kunde, och det gjorde verkligen Callaway. Callaway som egentligen är mest känt för sina woods hade inga problem att hänga på TM:s framtida tänk gällande woods och järn. Enligt mig har Callaway till och med varit snäppet vassare.

Varför?

Callaway har lyckats ta fram klubbor som ger samma längd som TM fast något mer förlåtande. Tittar vi på de senaste modellerna från Callaway (X-Hot, X2-Hot och XR) var längden och de förlåtande egenskaperna brutala. Och nu ska den populära XR serien ersättas av återigen, Steelhead. Eller till och med "Old meets New" - Callaway XR Steelhead.

Jag måste säga att förväntningarna inte var speciellt höga. Så länge de har tagit fram en klubba som genererar samma effekt som XR gjorde så är jag nöjd. När jag fick se den för första gången såg den återigen ut som en traditionell X serie och förhoppningarna blev ännu lägre.

Efter första slaget med ny XR Steelhead kändes den riktigt skön faktiskt. Jag slog vidare och träffade några lite tunt och tyckte att den fortsatte vara skön. Jag blev lite ställd faktiskt. En tunn träff som fortfarande levererade ljudet och känslan av en bra träff var jag inte beredd på. Jag var tvungen att skruva i föregångaren XR för att jämföra skillnaden, och då kom svaret. Vanliga XR hade ett hårt ljud vid perfekt bollträff och en mjuk och trött träff vid de sämre träffarna. Jag vet inte hur många gånger jag har nämnt att ett hårt ljud betyder längd och ett mjukt ljud betyder kontroll. Det kändes som jag slog två olika klubbor i alla fall. XR Steelhead gav ifrån sig ett hårdare ljud vid de sämre träffarna vilket kan uppfattas negativt, men det var det inte. Tvärtom.
Om de sämre träffarna gav ifrån sig ett hårdare ljud så måste det betyda att effekten även är högre. Det var den också!

Jag kom ihåg när jag var 14 år och min far hade precis köpt X-12:orna. Han älskade verkligen dem, i två rundor.

Jag frågade honom vad det var han inte gillade och sa:

"Vid perfekt bollträff sticker bollen iväg som en katapult!"

Är det så dåligt Pappa? frågade jag.

"Ja med tanke på att de sämre träffarna inte ger tillräckligt bra längd blir längdskillnaderna för stora"

Det pappa sa stämde faktiskt, och enligt mig stämde det tills för 30 minuter sedan.
Jag insåg precis att jag stod och slog en förlåtande klubba med fantastisk längd som även gav mig en viss kontroll. Eftersom bollhastigheten vid de sämre träffarna var så pass bra blev även längdkontrollen bättre. Vid adressering var den även snyggare att titta på samt att offseten upplevdes mindre, vilket var väldigt trevligt.

Callaway har även släppt en ny värsting vid namn Big Bertha OS. Klubborna ska flyga som bara den och vara extremt förlåtande. Tittar ni på priset (9499) så kan ni snabbt lista ut att teknologin är galen. Klubban riktar sig framför allt till medelgolfaren som letar efter det bästa av två världar som samtidigt utstrålar framgång. En längre klubba tillsammans med förlåtande egenskaper får man leta efter. Den påminner om den gamla hederliga Fusion Wide Sole som bara skymtas i några få bagar på grund av priset.

Självklart var jag tvungen att jämföra XR Steelhead och Big Bertha OS mot varandra.

Jag insåg snabbt att Big Bertha OS var väldigt förlåtande och att den ville ge en något högre bollbana. Redan efter några slag så förstod jag att den här rackaren kommer hjälpa många golfare som letar efter förlåtande klubbor.

Här är värdena jag fick med båda modellerna:

Som ni ser fick jag ut mer fart i bollen med XR Steelhead än med Big Bertha OS. Det trodde jag faktiskt inte men så blev fallet. Även fast klubbhastigheten var högre med BB OS så var bollhastigheten fortfarande högre med XR Steelhead. Nu skulle det vara kul att veta hur gamla XR modellen skulle stå sig mot dessa två.

Det klart jag har jämfört mot gamla XR också, vad trodde ni?

Värdena speglade sig i känslan. Gamla XR kändes inte fullt lika het som nya XR Steelhead och även längdskillnaderna var större med gamla XR än mot XR Steelhead. 

Jag älskar när nya modeller levererar!