Mizuno JPX-900 Serien är på ingång

Det är ingen lek längre

Det är ingen nyhet att Mizuno kan göra golfklubbor. Det kanske till och med är så att Mizuno gör bland dem bästa järnklubborna i världen? Varje gång Mizuno släpper en ny modell blir reaktionerna oftast samma gamla vanliga.

”Hujeda mig!”                                                                  "Jösses Amalia"

                                               ”Dra på trissor!”

          ”Attans bananer!”                                      

Det intressanta är att om vi skulle lägga upp Mizunos samtliga ”blad” modeller på en rad så skulle skillnaderna vara minimala i både look och känsla. Men vad spelar det för roll? Det är ju en ny modell!

Ett märke vars signum är det skinande 1025 stålet som får vem som helst att dregla lite extra när de står i bagen och skiner. När Mizuno släppte MP-5orna kom positiva reaktionerna som vanligt och det stilrena klubbhuvudet sken mer än någonsin. Men Mizunos nya JPX 900 serie skiner inte den här gången. Den skiner inte för fem öre faktiskt.

Har Mizuno misslyckats?

Såklart inte, finishen är matt. Vad trodde ni?

JPX serien är helt fantastisk. Den matta finishen gör den spännande på något sätt. En matt Mizuno klubba får mig att tänka på deras limiterade matta finish som erbjöds till MP-52:orna 2009.

JPX 900 serien innehåller tre modeller. JPX-900 Hot Metal, JPX-900 Forged och JPX-900 Tour. Som ni förmodligen redan har listat ut så ersätter JPX 900 serien den ”gamla” JPX 850 serien.

 

JPX-900 Hot Metal (Ersätter JPX-850)

JPX-900 Forged (Ersätter JPX-850 Forged)

JPX-900 Tour (Ersätter gamla MP-64 men ska vara snällare än MP-25)

 

Mizuno använder sig av Boron som är deras nya material som vi hittade i 850 serien. Genom att blanda i en liten del Boron i deras 1025E stål lyckades de göra blandningen mycket starkare och tåligare än tidigare. Det tog möjligheterna att designa en golfklubba till nya nivåer. Tunnare träffytor ledde till högre bollhastigheter.

Boron fokusen läggs framför allt på JPX-900 Hot Metal för maximal längd och förlåtande egenskaper. Och som jag sa tidigare, längden finns där. Men det räckte inte med Boron, det går att göra klubban ännu vassare. Vilken tur att Mizuno snubblade på 4140M Chromoly som är den gemensamma blandningen av krom och molybdenum (vad det nu är?) Mizuno fann att materialet som används i flygplan, vapendelar, cykelramar och racerbilar hade en tvåfaldig fördel i uppbyggnaden av en järnklubba. Sättet Mizuno värmebehandlar Chromoly gör att träffytan kan byggas tunnare och starkare och samtidigt bibehålla möjligheten för loft och lie ändring. JPX-900 Hot Metal är även utrustad med en trippel skuren sula för mer användningsområden beroende på vart du hamnar. Mizuno har även adderat "ljud ribbor" högst upp i cavityn för förbättrad akustik. Ljud är känsla.  

I JPX-900 Forged har de satsat på en nydesignad cavity som ska ge ökad bollhastighet vid de sämre bollträffarna. JPX-900 Forged är ett progressivt format set som har ett längre klubbhuvud på de lägre järnen för att sen går över till ett mer kompakt klubbhuvud på de högre järnen.

Inte nog med att Mizuno blandar ihop cykelramar och flygplan, de erbjuder otroliga tillval utan extra kostnad!

Du kan beställa vilket skaft och vilket grepp du vill utan extra kostnad. Det betyder att du kan beställa UST Recoil skaftet som de erbjuder, tillsammans med Golf Pride New Decade grepp, utan extra kostnad! (Vilket är sjukt) Grafit och stålpriset är det samma. Mizuno tycker inte att spelare med lägre klubbhastigheter ska behöva betala mer bara för att de svingar lugnare.

Igår fick jag pilla och prov slå klubborna för första gången och jag säger bara en sak…..
H-J-Ä-L-P! Estetiskt sett är klubborna helt otroliga och vid adressering nästan bättre. Jag kan faktiskt inte finna ett enda fel på någon av modellerna.

JPX-900 Hot Metal

Den har gått och blivit något mindre i bladet även fast de förlåtande egenskaperna har blivit bättre än föregångaren. För att vara en så pass förlåtande klubba, så är den riktigt fin vid adressering och upplevs inte lika klumpig som vissa andra modeller gör. När det kommer till prestanda kan jag lova er att den ligger och nosar på maximal längd. Klubban gav en otrolig effekt ut i bollen tillsammans med en härlig bollträff som inte lät eller kändes för hård.

(När jag slog järn 6an i 88 mph fick jag ut 125 mph i bollhastighet)

För vem? För medelgolfare som letar efter en förlåtande klubba med fantastisk längd.

HCP: 15-25

 

JPX-900 Forged

Med en tunnare toplinje än JPX-850 Forged upplevs den bladigare och smidigare. Den är otroligt fin vid adressering och har en mjuk bollträff med ett skönt tryck i bollen. Bollträffen är mjukare än JPX-900 Hot Metal vilket den borde vara. En mjukare bollträff innebär oftast lägre bollhastighet. Till min förvåning kunde jag aldrig ana att bollhastigheten skulle vara så hög med en så pass mjuk bollträff.

(När jag slog 6an i 88 mph fick jag ut 122 mph i bollhastighet)

För vem? Spelare med som letar efter en snygg klubba med förlåtande egenskaper, mjuk och skön känsla tillsammans med bra längd.

HCP: 5-15

 

JPX-900 Tour

Sit down in the boat säger jag bara. JPX-900 Tour är så läcker att jag inte vet vart jag ska börja. Försiktigt drog jag tummen över den matta cavityn för att sen sluta ögonen medans jag fattade mitt grepp om det blå/svarta new decade greppet. Jag öppnade upp ögonen och där låg den, den perfekta klubban som viskade med en japansk brytning ”Fritte-san, det är ingen lek längre” Efter några slag insåg jag att det inte var någon lek längre. Klubban känns exakt som ett MP järn som även bjuder på en mjuk känsla vid tunnare träffar. Den är inte lika läskig att slå som vissa andra bladliknande modeller kan vara. 900 Tour är en otrolig klubba som kommer få många att vakna med ett leende på läpparna.

När jag slog 6an i 88 mph fick jag ut 119 mph i bollhastighet.

För vem? Den duktigare spelaren som letar efter skön känsla med ”förlåtande” egenskaper för att vara så pass snygg.

HCP: 0-7

 

Som standard kommer järnen med följande specifikationer:

Mizuno JPX-900 Hot Metal 5-PW med NS Pro Modus3 105 (Höger och vänster)

Pris: 7999:-

 

Mizuno JPX-900 Forged 5-PW med Project X LZ (Höger och vänster)

Pris: 8999:-

 

Mizuno JPX-900 Tour 4-PW med Dynamic Gold AMT (Höger)

Pris: 9999:-