Taylor Made visar upp nya P750 och P770

För några månader sedan kunde vi skymta nya Taylor Made järn på touren i bland annat Justin Rose bag. Nu är järnen äntligen officiella och järnen ska heta P770 och P750.

Taylor Made P770 (efterföljaren till PSi) är ett tourjärn för duktiga spelare som även letar efter förlåtande egenskaper. P770 är smidd i 1025 kolstål och har samma grooves som deras nya Milled wedge. I mellan och låga järnen (3-7) sitter en 70 grams tungstensvikt medans resten är smidda i ett stycke (8-AW) för ökad känsla och kontroll.

P770 järnen har högre MOI vilket ger en stabilare bollhastighet över hela nyllet och är därför mer förlåtande. P770 har en lägre tyngdpunkt vilket skapar en högre utgångsvinkel än PSi. Resultatet har blivit ett högpresterande järn med bra ljud och känsla med mer förlåtande egenskaper.

Även fast klubban har en mindre offset, tunnare topplinje och kortare blad så är klubban fortfarande förlåtande. För att lyckas med det fokuserade Taylor Mades ingenjörer på två saker: Sänka Center of Gravity och placera vikten på rätt ställe.

Även träffytan har olika tjocklekar. Den övre delen på träffen är tunnare för att sänka CG:t, medans längre ner på träffytan så är den tjockare för ett skönare ljud och känsla. Ganska genialiskt faktiskt.

Kikar man på själva cavity klumpen bak på huvudet (back bar) så är även den byggd i en varierad tjocklek. Tån och hälen är något tjockare för stabilare och mer förlåtande egenskaper.

Utöver P770 släpper de även en tourigare variant - P750 Tour Proto. Som ni säkert redan har förstått så är PSi Forged som har fått en ersättare. P750 är framtagen med feedback från tourspelarna (som alltid) för optimal känsla och spelbarhet. Om du undrar vad 750 och 770 står för så är det längden på klubbhuvudet. 750 har alltså ett 2 millimeter kortare blad.

Detta yber blad är tillverkat av 1025 kolstål och framtagen i en ny smidesprocess i flera steg. Klubban smids med tre gånger mer kraft än en vanlig smides press. Denna process säkerställer ett mer exakt bygge och formar huvudet så pass bra att finpolering efteråt knappt behövs. Detta resulterar i en läcker och smidd klubba ut i fingerspetsarna. Träffytan har CNC frästa grooves som genererar fin kontroll. I det sista steget i processen säkerställer man att träffytans tjocklek, center of gravity och viktfördelning är perfekt placerad.

P750 har en tunn topplinje (tunnare än P770) och minimal offset för ett bladliknande utseende som många med lågt hcp och vita golfskor föredrar. Dessutom har P750 en smalare sula och tightare leading edge som lättare glider igenom gräset. Även P750 har en 5 grams vikt i sulan på järn 3-7 som ger en perfekt placering för CoG.

Idag fick jag testa P770 på rangen för första gången och jag trodde inte att den skulle kännas som den gjorde. Taylor Mades järnklubbor har varit relativt hårda i träffen på grund av dessa faceslots. Nu är alla hål äntligen borta och bollträffen var fruktansvärt mjuk att jag trodde det var ett skämt. Det kändes som att jag slog världens mjukaste damboll. Inte nog med att bollträffen var mjuk och härlig, den var väldigt snygg att titta på. Tidigare har samma team som tagit fram Taylor Mades woods även tagit fram järnen, nu är det ett nytt team som bara fokuserar på järnen. Man kan verkligen se att det är en helt ny design och tänk bakom nya serien. 

Det ska bli spännande och se om Tiger Woods stoppar P750 i bagen eftersom han är Taylor Mades nya tillskott i faM1ljen. 

Håll i er nu, nu kommer vi till priset på dessa galningar....

Taylor Made P770 4-PW med KBS FLT skaft ligger på 12099:-

Taylor Made P750 4-PW med Dynamic Gold skaft ligger på 16999:-