Vi har testat Japans stolthet - XXIO

Vad tusan är XXIO?

XXIO är extremt stora i Asien och har börjat titta fram i Europa. Men vad tusan är XXIO för något?

XXIO ligger under Dunlop Sport som ägs av Sumitomo Corperation. Simitomo är ett av Japans största företagskoncerner som bildades på 1600-talet. På 1900-talet var Dunlop Sports distributör för Callaway Golf men år 1999 tog Callaway över själva. Då kände Dunlop Sports att de ville starta och tillverka ett märke som var helt konsumentbaserat och INTE styrt av Touren. Deras plan var egentligen att göra allt tvärtom mot vad de andra märkena har gjort. År 2000 bildades XXIO och blev omedelbart det mest sålda märket på woods och järn i Japan.

Visste du att?


•    Om du nu sitter och försöker uttala XXIO på en massa olika sätt så kan jag hjälpa dig på traven, det uttalas ZEK-SEE-OH.

•    XXI är de romerska siffrorna för 2000 talet och ”OH” betyder Kung som är synonymt med ledare och bäst i kategorin.

•    Japan är den näst största golfmarknaden i världen med hela 9,2 miljoner golfare där XXIO är överlägset störst.

•    Som vi alla vet är Japan besatta av teknologiska marknaden till skillnad från USA som drivs mer av marknadsföring och touren. Klubbor som kommer från Japan är nästan allt smitt tillsammans med högteknologiskt tänk.

•    Av XXIO:s försäljning står Japan för 58% och resten står Sydkorea, Australien, USA och Europa för.

•    XXIO har flest patent inom golfbranschen.

•    16,7 miljoner klubbor är sålda till idag.

•    För varje ny modell som XXIO tar fram så tillverkas 3500 prototyper som används för framtagandet av varje ny XXIO modell.

•    Till dagens datum har XXIO tillverkat 40 000 prototypskaft.

•    XXIO tillverkar både klubbhuvud och skaft i samma fabrik i Japan.

Vi fick prov slå XXIO för första gången när vi var i Sydafrika för några veckor sedan och jag fick även chansen att slå produkterna igen för några dagar sedan.

Så här tyckte vi om woodsen:

Det vi alla var överens om var att man måste prova för att förstå storheten med XXIO. Klubborna riktar sig verkligen till golfarna som letar efter förlåtande egenskaper som även har en lägre klubbhastighet. Har du runt 90 mph eller lägre och letar efter några extra metrar tillsammans med förlåtande egenskaper så kan jag lova att XXIO ger dig det.

När vi slog woodsen slogs vi av höjden som klubborna genererade. Obeskrivligt förlåtande faktiskt. Vi stod bara och skrattade. Hög bollbana tillsammans med en draw som kom vare sig man ville eller inte. En återkommande kommentar var:
 

Tänk hur många golfare som skulle dra nytta av dessa klubbor

Här är värdena jag fick med XXIO drivern:

Som ni ser så fick jag inte ut lika mycket effekt i bollen som en med lägre klubbhastighet skulle få. Värdena visar exakt det vi upplevde på rangen i Sydafrika. En hög draw.

Järnen då?

Järn.jpg

Bollträffen i järnklubborna var otroligt skön. Kombinationen av skaftet och klubbhuvudet skapade en massiv pisk-känsla vilket var helt sjukt.

Tänk dig att du ska fiska med ett kastspö och ditt fiskespö är mjukt och balanserat tillsammans med ett perfekt viktat drag som är anpassat för ditt spö. Du lägger linan i fingret, vrider över haspeln och gör en baksving och genomför ditt kast. Du inser plötsligt att snärten, farten, flykten och känslan var chockerande. Du står och funderar över vad som precis hände medans draget sjunker ner till ett perfekt djup innan du börjar veva in med ett leende på läpparna.

Min första upplevelse med XXIO järnen var exakt så.

Här är värdet jag fick med järn 7an:

Klubbhastigheten var hög och som tur var så hakade bollhastigheten på. Runt 170 meter med en järn 7a istället för 150 som jag slår med min egen, jo jag tackar.

Grafitskaftet som sitter i woodsen och järnen har en speciell teknologi vars uppgift är att generera en högre klubbhastighet vid träffögonblicket. Vi fick se ett exempel på hur en och samma golfare slog med två olika skaft där det ena var ett XXIO skaft. Skillnaden var inte häpnadsväckande men det var en skillnad i alla fall.

Här är drivern och järnet vid adressering.