Kikare eller GPS?

Åsikterna står mot varandra – somliga gillar kikare, andra GPS. Johan och Tomas från Dormy i Malmö slipar på sina bästa argument och kastar sig in i debatten...

Johan Boström

”MED KIKARE KAN JAG PLANERA SPELET”

jag började med att använda GPS-klocka. Men i takt med att min golf utvecklats fick jag ett annat synsätt. Framförallt var det en resa till Irland som påverkade mig. På banorna där ser man inte alltid hela spelfältet. En kompis hade kikare och kunde ge avstånd fram till den plats där jag planerade att lägga mig. Då blir golfen annorlunda. Det handlar inte bara om att tjonga i väg bollen. Jag försöker alltid hitta en plats där jag vill bollen ska landa. Med kikare kan jag planera spelet på ett bra sätt. Det är en trygghet att få exakt avstånd till träd och hinder, och sedan bestämma om man ska lägga mig kort eller slå över. Jag känner en trygghet när jag väljer klubba. Det blir inte så mycket chansgolf, utan mer precision i spelet. Att kikare är en tidstjuv håller jag inte med om. Det tar inte längre tid än klockan. Jag planerar mina slag på väg fram till bollen. När jag kommer fram har jag alltid kikaren i handen. Sedan tränar jag med den på rangen. Jag mäter upp slagen så jag vet längderna med olika klubbor. Min Bushnell V3 är lätt att läsa och har en Pinseeker så jag lätt hittar flaggan.

Plus:
Mäter det exakta måttet till flaggan. Möjligheten att skjuta flaggan på övningsområdet vid träning är väldigt bra. Jolt funktionen som talar om när du har träffat flaggan känns tryggt.

Minus:
Tar lite tid att ta fram det rätta måttet.
 

Thomas Olin

”ENKELT OCH SMIDIGT MED GPS”

jag kör med GPS-klocka av den enkla anledningen att jag inte är tillräckligt bra på golf. Ger du mig ett kikarmått på 137 meter till flaggan kommer jag ändå inte att kunna slå 137 meter. Sedan är det en fråga om bekvämlighet. Jag gillar inte att rota efter en kikare i bagen så fort jag behöver ett avstånd. Alla som spelat med en ”die-hard-kikar-kille” vet ju att det är ett väldigt rivande i bagen hela tiden. Med kikare kan du ta mer exakta mått men för mig räcker det att veta hur långt jag har till framkant green. Sedan kan jag uppskatta avståndet mellan vatten och framkant. Skulle jag slå bollen i vattnet så har det nog mer med slaget att göra än måttet jag utgick ifrån. Jag tror att jag är ganska representativ för svenska golfare. Jag är ingen supergolfare, som många av mina kolleger, men så vitt jag vet så spelar inte majoriteten på metern exakt. Jag kör med en Garmin S2 men nästa år blir det en Garmin S5 som har färgtouchskärm och flera användbara funktioner som saknas på S2.

Plus:
Extra funktioner som scorekort, mäta slaglängd, greenvy etc. Snabbt och effektivt att bara titta på klockan.

Minus:
Ger inte exakta mått till flaggan.
Inte lika bra vid träning som kikaren.