Mjuka spikar eller inga alls?

hårdvsmjuk.jpg

Åsikterna står mot varandra: Hon gillar mjukspikar under skorna, han föredrar komforten hos de nya spiklösa skorna. Jesper Holmgren och Lisa Bark från Dormy World Of Golf i Göteborg slipar på sina bästa argument och ger sig in i debatten!


Det finns softspikes som är extra mjuka om man vill ha det.

Har du skor med mjukspik så kan du byta spikar och då blir livslängden på skorna mycket längre. På min bana finns en hel del asfalterade vägar och många grusgångar som sliter hårt på sulan. Det är en av anledningarna till att jag använder softspikes. En sko utan spikar kan du inte ju "renovera". När sulan är utsliten så är den. Med softspikes jag också ett garanterat bra grepp på alla underlag. Jag spelar mest golf på höst och vår, och då upplever jag att softspikes ger ett stabilare grepp i underlaget. En annan fördel är att man kommer upp från marken och slipper geggan.

Jag vet att många händar att spikeless ger lika bra grepp men att vara osäker är inte bra när man svingar. Softspikes kan vara lite hårdare att gå i men jag känner inte av det. Det finns ju spikar som är extra mjuka om man vill ha det. De är lite skonsammare mot greenerna och slits lite snabbare. Det är viktigt att byta spikar i god tid. Går man med dem för länge kan det vara svårt att få loss dem. Det svårt att få bra grepp om spikarna är slitna. Är man förutseende är det däremot väldigt lätt att sätta in nya.

/ Lisa bark

Jag har inte märkt någon skillnad när det gäller greppet.

Jag började med spikeless för två år sedan, när jag slutade spela seriöst. I början mest när jag tränade men jag märkte snart att de fungerade lika bra som vanliga golfskor. Känslan är skönare. Jag kommer närmare marken. De är mjukare och härligare att gå i. Jag har inte märkt någon skillnad vad gäller greppet.

Jag spelade årets första rundor i spikeless utan att halka. Jag har inte märkt någon skillnad ännu och jag har en svinghastighet på 113 mph med drivern. Jag väger 60 kilo och är 183 cm lång. Just nu spelar jag med Puma Ignite Sport. Tidigare har jag haft Nike TW utan spikar och även deras Bermuda-sko. Jag tror det kommer att bli mer och mer spikeless i framtiden, även bland tourspelare. Den hårda ramen i en "spikad" sko ger lite mer stabilitet men jag har inga problem med en lite mer rörlig sko. Jag har vanliga spikade skor som används någon runda per år när det är lerigt och jag vill komma upp från marken. Jag tycker också det är skönt att få bort klacken. Med spikeless får man ett naturligt framåtlut.

/ Jesper Holmgren