Draw vs Fade (Titleist 917D2)

Då har jag testat och jämfört det gamla hederliga vikt långt ner mot vikt långt upp - Draw vs Fade

Jag vet att jag har gått igenom det här förut men jag drar det fort.

Titleist har två typer av viktskruvar där en är jämnt fördelad (neutral) medans den andra har vikten mer mot det enda hörnet på skruven (Draw/Fade)

Tunga vikten mot tån = Fade

Tunga vikten mot tån = Fade

Med draw/fade vikten kan man välja att ha det tyngre hörnet på vikten mot tån eller mot hälen, det är det som gör att klubban blir draw eller fade viktad.

Om man sätter den tyngre delen mot tån (fade) så flyttas Center Of Gravity från mitten av träffytan mer mot tån. Eftersom bollen alltid vill röra sig mot klubbans CoG så innebär det att en perfekt bollträff i mitten kommer sätta en liten högerskruv. Sätter man den tunga delen på skruven mot mot hälen så får man lättare en draw på bollen.

Tunga delen mot hälen = Draw

Tunga delen mot hälen = Draw

I praktiken skulle ett slag med spikrakt svingspår tillsammans med ett spikrakt klubbhuvud sätta draw eller fade på bollen med de olika viktplaceringarna. Men för att mäta den skillnaden så behöver man träffa bollen spikrakt konstant, vilket jag inte gör direkt.

Jag är ingen maskin!

Men det jag upplevde var hur mycket svårare det var att stänga klubbhuvudet när vikten var placerad mot tån. Jag kunde verkligen känna att tån var tyngre vilket gjorde att jag träffade med ett mer öppet huvud. När jag sedan bytte plats på vikten så att vikten sattmot hälen så upplevdes den mycket lättare att stänga.

Jag är inte på den nivån där jag kan uppleva att bollen rullar mot hälen eller tån vilket orsakar olika skruvar, men jag kan lova att viktningen i klubbhuvudet gör det lättare/svårare att manövrera klubbhuvudet.

Här är värdena jag fick med de olika inställningarna
 

Vikten mot hälen (Draw)

draw.PNG


Vikten mot tån (Fade)


Vita prickarna = Draw viktning
Gula prickarna = Fade viktning


Slutsats:

Behöver du hjälp med att stänga klubbhuvudet?
Sätt vikten mot hälen

Behöver du hjälp med att träffa med ett mer öppet klubbhuvud?
Sätt vikten mot tån