Därför funkar det tjocka greppet

De började siktas ute på touren för några år sedan. Numera känns det som att var och varannan tourspelare använder sig av ett tjockt grepp på sin putter – och visst är det tydligt att detta influerar också tillverkare som i många fall numera har tjockare grepp som standard.

Men vad är egentligen grejen?

Egentligen handlar det om att låta utrustningen ta hand vad som tränare har uppmanat sina elever till att försöka med i många år för att putta bättre - att göra händerna mindre aktiva i puttingsrörelsen.
Det tjocka greppet är nämligen svårare att hålla runt med händerna, vilket gör dem mer avslappnade i stroket och alla som har stått och kramat sitt traditionella puttningsgrepp över en enmetersputt vet hur positivt det är.
Att det därför också kan vara ett alternativ för den som varit så olycksalig att den har drabbats av yips (svårförklarliga ryckningar i händer eller armar i samband med puttstroket) så kan det också vara till viss hjälp.

Finns det några uppenbara nackdelar? Nja, egentligen inte. Vissa upplever att man kan tappa känslan en aning på längre puttar, men det är förstås individuellt.
På Dormy har vi ett brett urval av puttergrepp från olika tillverkare för dig som vill specialbeställa ett grepp till din nya putter eller helt enkelt sätta på ett nytt grepp på din befintliga putter.

MEN!

Spelar du med en traditionell putter som exempelvis Scotty Cameron Newport 2 eller Ping Anser där tån på puttern hänger ner, då är inte ett tjockt grepp att föredra. Smalare modeller är oftast inte "Face Balanced" och passar bättre till putterstrokes som är "in-to-on" - som en halvmåne kan man säga. In-to-in strokes tillsammans med en tå-tung putter behöver en liten release för att inte tån på puttern ska komma efter.

 

Har du en face balanced putter som exempelvis Odyssey 2-ball eller Scotty Cameron Futura tillsammans med ett rakt-bak-rakt-fram stroke så är det tjocka ett perfekt alternativ.