Heta nyheter från Titleist!

Visste du att Titleist är de mest spelade järnklubban på touren sen 2005?

Vi får väldigt mycket frågor gällande Titleist nya järnklubbor och framförallt -när kommer klubborna in? Den hetaste nyheten från Titleist är självklart deras nya AP3 där ryktet säger att den ska ligga mellan AP1 och AP2. Men är ryktet sant?

Igår tillbringade jag dagen på Frösåker Golfklubb där Titleist hade anordnat ett trevligt event kring releasen av deras nya 718 järn och 818 hybrider.

Järnen beräknas dyka upp 29/9 i butikerna och kommer gå att göra fitting på från och med 14/9.

 


718 MB

MB1.png

Som vanligt när Titleist släpper en ny MB blir reaktionerna alltid något i stil med - OJ! WOW! SHIT!  Men om du tänker efter så har samtliga MB modeller varit exakt lika snygga och exakt lika svårspelade. Det här är klubban som många vill ha men borde ignorera. Klubban är näst intill ospelbar och borde enligt mig sitta på väggen. Känner du ändå att MB är klubban för dig så rekommenderar jag dig att INTE att jämföra klubban mot någon snällare modell. Det är då du kommer inse hur svår den är.

Jag upplever att huvudet är mer kompakt och att huvudet inte är lika långt som tidigare. Det gör att den känns ännu mer svårspelad än tidigare.

Det är ingen skillnad på årets MB modell mot föregångaren rent tekniskt. Men om Titleist måste säga en skillnad så ser det ut som att musclebacken sitter något längre ner än på 716.

HCP: 0 eller bättre

Pris: 11 999:- för 7 järn


718 CB

CB.jpg

Här har man optimerat och maximerat tyngdpunkten med hjälp av adderad tungsten.
Järn 2-7 har HSS Face insert för ökad bollhastighet för att verkligen få de lägre järnen att flyga. Tittar man på 8-PW så hittar man ett rent smitt huvud där kontrollen är i fokus.

Klubbans framkant har fått en lite skarpare slipning vilket skapar effektivare gräsinteraktion.

Här är klubban som riktigt duktiga spelare ska titta på som letar efter kontroll tillsammans med en hjälpande hand på de lägre järnen. Jag upplever att huvudet är mer kompakt som på MB modellen.

HCP: 0-5

Pris: 11 999:- för 7 järn


718 AP1

ap1.jpg

Titleist AP1 är designad för att hjälpa. Den går långt och är väldigt förlåtande. Den nya AP1an har mer teknologi och är mer förlåtande än tidigare modeller vilket gör att den passar ännu fler. Med tanke på att Titleist har släppt en AP3 som ska ligga mellan AP1 och AP2 så var det väldigt bra att de gjorde AP1an så pass förlåtande.

AP1an levererar bättre avstånd mellan järnen vilket ska göra att bollen inte sticker iväg. De längre järnen (4,5) har en ihålig konstruktion medan mellanjärnen (6-W) har en ihålighet på undersidan, allt för att maximera längden i alla slag. Träffytan är bara 2 mm tjock och varje klubba har ett snitt på 54 gram tungsten.

Jag är mycket imponerad av AP1an på grund av de förlåtande egenskaperna och hur bra bollen flög vid sämre träffar. Man kunde verkligen känna att den var snällare mot tidigare modeller. Huvudet är även något större till skillnad mot 716.

718 AP1 J4 vs 716 AP1 J4 = +6 yards längre carry
718 AP1 J7 vs 716 AP1 J7 = +3,3 yards längre carry

HCP: 15-36

Pris: 6999:- för 6 järn med stålskaft och 7499:- med grafit.


718 AP2

ap2.jpg

Titleist AP2 är den mest spelade modell på touren som lanserades för 10 år sedan. Då var planen att AP2an skulle vara en förlåtande klubba för vanliga golfaren, men så blev inte fallet. Det visade sig bli en riktigt populär modell bland de lite bättre golfarna och framförallt tourspelarna.

Varje år har tourspelarna sagt "Gör inte om den för mycket, den är bra som den är" och som vi kan se under åren så har de lyssnat på tourspelarna.

Årets AP2 är enligt mig den snyggaste hittills. Den är snyggare vid adressering på grund av den lite tunnare topplinjen och något kompaktare huvud. Även baksidan på klubban är snyggare med de ljusa detaljerna. Jag vågar säga att det här är The AP2 of all AP2:s. Fruktansvärt skön och mjuk bollträff tillsammans med ett perfekt utseende gör den till en fulländad klubba enligt mig.

718 AP2 har ett högre MOI och samma traditionella loft som tidigare. AP2an har en ny insert och något tunnare träffyta för ökad längd och förlåtande egenskaper. Även på AP2an har de adderat mer tungsten än tidigare vilket bidrar till det högre MOI:t.

HCP: 0-10

Pris: 9999:- för 6 järn


718 AP3

ÄNTLIGEN har jag fått provslå nya 718 AP3 som så många har frågat om. Jag hade skyhöga förväntningar och hoppades verkligen att den skulle ligga mellan AP1 och AP2 då många står och velar över vilken modell de ska välja.

Så varför AP(3) och inte AP1,5? För att 1 + 2 = 3 såklart!

Nya AP3 har en ny träffyta för att generera högre bollhastighet och mer förlåtande egenskaper. AP3an har en låg tyngdpunkt på grund av dess tungsten. AP3an har ett högt MOI vilket bidrar till bättre längdkontroll och genererar bra längd även vid de sämre träffarna. En tredjedel av klubbhuvudets vikt består av tungsten och som vi alla vet är tungsten riktigt bra och exklusivt.

3-7 = L-formad insert som är ihåligt och flexar extremt bra på grund av ett nytt förstärks stål. 84 gram tungsten är placerad vid tån och hälen för maximal MOI.

Resten av setet är byggt i vanligt 17-4 stål för maximal känsla.

För mig kliver AP3 in och fightas mot Callaway Apex och Ping i200 fast med riktigt bra längd. Klubban är ovanligt snygg vid adressering trots dess utväxling. Letar du efter en snygg klubba med förlåtande egenskaper och några meter till? Då är AP3 klubban för dig.

Pris: 9999:- för 6 järn


718 T-MB

T-MB.jpg

Förut gick bara T-MB att få från järn 2-5 medans i USA gick det att få hela setet. Till i år kan även vi i lilla Europa få ett fullt set av T-MB.

T-MB är egentligen en teknologiskt avancerad MB, därav T-MB. Den ihåliga kontruktionen tillsammans med massa tungsten samt den tunna träffytan = bollhastighet. En otroligt innovativt avancerad kombination. Järnen är 1 grad starkare än AP2 och ser ut som en AP2 vid adressering.

Jag har nog aldrig slagit en så snygg klubba med så mycket förlåtande egenskaper. Tänk dig att titta ner på en tourklubba som genererar en bollbana och känsla av en cavityback? Då förstår man hur mycket teknologi som finns under huven. Det syns även på priset....

Pris: 17 499:- för 7 järn


Sammanfattningsvis kan man säga att deras smidda modeller som MB, CB och AP2 är näst intill oförändrade medans deras distans-serie med AP1, AP2 och T-MB har fått betydligt mer längd än tidigare modeller.

Här är en bra bild som visar klubbornas längd och förlåtande egenskaper.

statistik.jpg