Järn 3 vs Utility 3 vs Hybrid 3 vs Fairwaywood #7

Under Titleist 714 tiden gjorde jag ett test mellan järn, utility, hybrid och fairwaywood för att se skillnaderna. Det tänkte jag bjuda på serru!

Många ersätter dem låga järnen med hybrider eller utilitys, men vilken typ av ersättare passar dig bäst egentligen? Ska du köra vidare på järnen eller varför inte en fairwaywood?

Det är fortfarande väldigt populärt att byta ut de låga järnen mot mer förlåtande alternativ. Hybriden är mer förlåtande och många älskar den. Vi har lärt oss att järn 3, utility 3, hybrid 3 och fairwaywood #7 är "samma klubba". Vi som jobbar med golf vet att det inte riktigt stämmer för alla. 

När det kommer till vilken typ av klubba som passar dig bäst så finns några riktlinjer som du kan gå efter.

Gillar du dina woods bättre än järnen har du förmodligen en mer svepande sving. Då är en högloftad fairwaywood en bra ersättning. Om du däremot gillar dina järn bättre och ser en helt del torv flyga är en utility eller en hybrid att föredra.

Hur som helst så gjorde jag ett test mellan dessa klubbor för att se skillnaderna i längd

Klubborna som jag testade var: 

  • Titleist 714 CB Järn 3a (21 grader)
  • Titleist 712U 3a (21 grader)
  • Titleist 915H 3a (21 grader)
  • Titleist 915F FW #7 (21 grader)

    Ni ser längdskillnaderna på bilden och jag tänkte förklara varför det blir sådan skillnad i längd mellan de olika klubborna.
hybrid,utility,järn.png

 

Titleist 714 CB järn 3a

Mina första slag på morgonkvisten var med denna "lättspelade" bov. Av någon konstig anledning träffade jag bollen riktigt bra och fick ut mycket av den. Normalt sett så genererar inte en bladklubba samma bollhastighet som en cavityback klubba gör. Exempelvis: Taylor Made M2. Bladklubban har inte lika tunn träffyta som en M2 eller som en Utility har. Ju tunnare träffytan är, desto mer bollhastighet genereras. Järn 3an var inte förlåtande direkt men den gick rakast.

 

Titleist 712U 3a

En utility är att jämföra med en snäll cavityback klubba. Den har en tunnare träffyta och har en bredare sula. Skulle man slå denna mot TM RSi 1 järn 3a så kommer skillnaden vara extremt liten. Jag upplevde att jag inte träffade denna lika bra som jag gjorde med järn 3an. Skulle jag ha träffat den något bättre så hade vi sett en högre bollhastighetskillnad. Det intressanta var att klubbhastigheten gick upp. Jag provade att slå järn 3an igen för att se om det var jag var mer uppvärmd, men så var inte fallet. Utillityn kom ut något lägre och med mindre spinn. Det gav några meter extra.

 

Titleist 915H 3a

Här var det lättslaget! Het från träffen också! Bollhastigheten gick upp direkt även fast jag hade samma klubbhastighet som med utilityn. Den gick även något högre vilket den borde göra. Nackdelen med hybriden var att den spreds mycket lättare än vad järn 3an och utilityn gjorde.

 

Titleist 915F FW #7

Här ökade speeden och bollhastigheten mest. Den gick högre och med mindre spinn. Det har med attackvinkeln att göra. En fairwaywood slår man mer svepande. Det ger en högre utgångsvinkel med mindre spinn. Men den gick klart längst. Dock kände jag av samma tendens som hybriden vilket var spridningen.

 

Järn 3: 187 meter

Utility 3: 195 meter

Hybrid 3: 200 meter

Fairwaywood 7: 215 meter

 

Dessa längdskillnader skiljer sig från person till person beroende av klubbhastighet, attackvinkel och bollträff. Det behöver inte vara samma längdskillnad för dig som det blev för mig. Men förhoppningsvis fick du något att tänka på!

Om jag själv skulle ersätta min järn 3a mot någon av dessa hade jag valt Utilityn pga längden och stabiliteten. Hade jag velat ha en klubba som ska gå 200+ hade jag valt en hybrid #3 istället för en Utility #2. En utility 2a blir alldeles för svår från fairway/ruff.