Samma specifikationer på wedgar som på järnen?

wedgaar.jpg

 

Att boka en customfitting och få klubborna anpassade har blivit extremt populärt. De vanligaste bokningarna är för driver eller järnklubbor.

Men vad ska man göra med wedgarna?


Jag får ofta frågan -Jag har järnklubbor som är anpassade efter mig, ska wedgarna också vara det? Om ja, ska specifikationerna vara de samma som på järnklubborna?

 

Jag brukar tänka så här...

En gapwedge på (50-52) grader slår man oftast fulla slag med och används på samma sätt som järnen. Den hade jag byggt med samma specifikationer som järnklubborna. Samma längd och samma lie. Kör du 0,5" förlängda järn så rekommenderar jag 0,5" förlängd på gapwedgen också.
 

När det gäller sandwedge (54-56) grader så hade jag satsat på ett något tyngre skaft och samma styvhet som på järnen. Välj inte stiff på wedgarna om du har regular på järnen. En sandwedge slår man lösare än vad man gör med en järn 7a så varför ska den vara styvare? Stabilare? Nej då är det bättre med ett lite tyngre skaft. När det gäller lie så hade jag kört 1 grad flattare då uppställning och användningsområdena ser annorlunda ut. Det är också skönare att ha en flattare lie i bunkern. Kör du 0,5" förlängda järn så hade jag lagt sandwedgen på 0,25" på grund av uppställning och kontroll.
 

Tittar vi på lobbwedgen (58-60) hade jag kört samma skaft som i sandwedgen fast men 2 grader flat lie. En lobbwedge används oftast runt greener och många väljer att öppna upp wedgen för lättare höjd. Då är en flattare lie att föredra. Kör du 0,5" förlängda järn hade jag lagt lobbwedgen på 0,25" förlängd av samma anledning som 60 gradaren.

Nu är inte det här skrivet i sten såklart. Spelar du exempelvis med standardlängd på järnklubborna och ligger gränsen till förlängda klubbor så hade vi inte rekommenderat kortare wedgar.

Men så går wedge-byggar-tankarna hos oss på Dormy.